söndag 28 december 2008

Nu blev det tråkigt igen....


.... men bara nästan. för det härliga julfirandet i Stockholm - som inte saknade något inslag - värmer mig fortfarande.

Bloggen fortsätter med en laid back attitude och tar nya tag rätt snart......

Alla hälsar!

tisdag 23 december 2008

måndag 22 december 2008

.... varje hjärta armt och mörkt sänd du en.....






















..... Jo. Det är alldeles sant. TVÅ DA'R KVAR TILL JULAFTON.....

GOD JUL.
Ät inte för mycket. Drick lite lagom. Kramas massor. Lek och dansa. Ha fördragsamhet. Håll avstånden och gör inga dumma omkörningar!
BLOGGEN TAR NU JULLEDIGT OCH ÅTERKOMMER MED FULLSTÄNDIG RAPPORT FRAMMÅT ANNANDA'N.

Alla hälsar!

söndag 21 december 2008

.... tusen,tusen strålar ock, på himlens......


..... nämen hallåååå, det är den fjärde söndagen i advent och TRE da'r kvar till julafton......


Man sov väl icke fem kvart i timmen, drömde att Ola Salo blivit lönnmördad (!!!?!) och vaknade med liggsårsliknande kuddavtryck i ansiktet. Jamen, hallåååå. Vart tar dagarna vägen? Medan reklamfilmsjinglarna jinglar i huvet "I'm so happy, I'm so glad, that I've got you. I want to thank you and thank you means Merci-i-i. Merci-i-i-i, my little way of saying thank's, merici-i för being you-ou-ou" Herre G, vad är det som händer med mig? Den jämrans texten kan sätta sig i huv'et som fastskruvad, men fyra verser på "Den blomstertid" är betydligt mer tveksamt.... Det är därför jag envisas med att köra trosbekännelsen och Vår Fader (Ja, den nya versionen) med mina konfirmander varje gång vi träffas. Den ska bannemej sätta sig!

I alla fall. À propos fastskruvad!
Kolla vem som fått upp sin stora tavla i köket!!! (Det är bara ett år sedan jag flyttade hit!) Lägg också märke till de diskreta spotarna över matbordet. Fatta att man blir glad. Glad, glad, glad! Det är den fjärde advent och jag är glad.

Alla hälsar!

lördag 20 december 2008

....tusen juleljus på jordens mörka grund och....


....och, minsann, fyra da'r kvar till julafton....


Morgonen. Flashback till klassrum med lysrör, bänkar med lock, våta stövlar och röda kinder på oss ungar som cyklat i motvind och regn genom det försiktiga gryningsljuset. Det var på den tiden skolbarnen fick penna, suddgummi och skrivhäften i början på varje termin. Och egna skolböcker. Hur hade vi råd då? Det fanns ingen moms, ingen bensinskatt, ingen fastighetsskatt. Men man behövde inte vänta halva dygn på akuten, skolmaten lagades på plats och de i själen sjuka blev inte uteliggare. Min bonusmormor Ellen, som jobbade i storkök och var ung änka med åtminstone två ungar i boet klarade sin tvåa (ja, barnen delade sovrummet och hon sov i bäddsoffan i vardagsrummet och jag sov bredvid henne när jag bodde där) utan bostadsbidrag och det fanns alltid kakor i skafferiet, alltid läsk på lördan, alltid stek på söndan, alla hela och rena OCH hon hade råd med en folkasnurra! Som jag är säker på att hon betalade kontant och som hon glatt fyllde med barn och bagage och körde ner till äldsta dottern i Skåne med.

Hur gick det till? Vart tar pengarna vägen? Varför lever vi i sådant armod mitt i överflödet??? Och vem är det som förväntas köpa en massagefåtölj - "årets julklapp" - för 19.990:- (nedsatt från 42.990:-)eller spelkonsoler till ungarna för 1790:-. Vad är det för nå't? Är det nå't man inte kan leva utan? Inte vet jag......

Jag är verkligen glad åt att jag äntligen fått upp lampor ovanför köksbordet och att projekt "brasvägg" har gått framåt. Glad att jag kan köpa grannens hemkryddade julsnaps och hennes utmärkta julsenap att ta med till julbordet i Stockholm.( Lite annat föll också på min lott... lax och hemgjorda kladdkakor.) Glad att sitta tryggt i värmen när det blåser och regnar duktigt ute, som i kväll. Glad att det låg nyvärpta ägg i redet (Turning Chicken, om ni minns) hos hönsen. Och alldeles underbart glad när busfröt Miró slickar min nästipp med sin sträva lilla tunga - mindre glad när han sätter sina sylvassa hörntänder i min örsnibb och jätteglad när Miranda rullar ihop sig på min mage när jag sitter och läser. (Nu slutar jag innan ni kräks)

Alla hälsar!

fredag 19 december 2008

... ingen dager synes än, stjärnorna......


.... och det är fem da'r kvar till julafton....

Man sov väl icke räv i natt för att Peter aviserat ankomst redan klockan sju. Rena jetlaggen...... Men nu är projekt "brasvägg" igång. Han är mycket noggrann. Och jag som överdoserat "Äntligen hemma", "Bygglov" och "Nytt läge" får vackert vänja mig vid realtid. "De' bler nock bra, bara de' bler kalkat", som vi säger här ute.

Alla hälsar!

torsdag 18 december 2008

... fålar fem, allt för den ljusa .....

....... SEX da'r kvar till Julafton!!!! .....

Och om någon undrar var den sjunde dagen blev av, kan jag berätta att den just nu surrar omkring i cybern. Kom på att jag ju inte kan räkna in själva julafton i nedräkningen... Det står ju till julafton, inte till och med julafton, eller hur?

I alla fall skiner solen på tomtarna idag. Under över alla under. Himlen är blå- och vitgrå-randig mot de nakna träden (värsta Peter Bruegel-målningen) och jag har lovat mig själv och mina värkande knän att det blir en längre promenad även idag.

Alla hälsar!

onsdag 17 december 2008

... vi tackom nu så gärna, han vattnar.....


....åtta da'r kvar till julafton.....

Lite otålig väntar jag på att Peter ska komma igång med att mura min brasvägg. Han är hos granne Lena och jag står på tur. Peter, rar kille med rötter i Schlesien (mycket noga), flyttar till Sverige nu och öppnar egen firma. Nästan färdig byggnadsingenjör hemma. Bara ett tips. PG Woody levererade allt material igår eftermiddag medan jag var i Sjöbo, så det är laddat.

Trots att knäna värker - eller kanske på grund av - ska jag ta en längre promenad med Monty. It's a must!

Alla hälsar!

tisdag 16 december 2008

... vakna vid underbart korus av röster.......


...... nie' da'r kvar till julafton.....


Denna tisdag, som börjat så skakigt, fick ta spjärn mot kaffe och några lussekatter på Anderssons Konditori i Sjöbo (garanterat fritt från espressomaskin). Gabbi och moi på shopping-spree tittade på lampor, hittade tai-affär med minivårrullar (moi), vinterboots att hoppa i när man klafsar ut på gården (Gabbi), bröd (båda) och rasslade slutligen runt bland gångarna på ett luftigt ICA Kvantum downtown Sjöbo. Så nu vet ni det.

Grått och rått och mörkt som i rumpan på faen själv.

Alla hälsar!

Skakad men inte störd


- Trilla' du ur sängen i morse???!! De' va'en jordbäving!!! - De' va' på nyheterna. Väninnan Gabbi kunde berätta. Epicentrum i Tomelilla, 5 på Richterskalan.(senare reviderat till Blentarp och 4,8)

Då om inte förr vaknade bloggen till liv. Tyckte väl att det hade känts konstigt. Hela huset liksom darrade och alla djuren hoppade runt. Men djupt nere i kuddarna registrerade min hjärna mest att det lät konstigt. Ett utdraget muller och klirrande.

En annan är ju van vid att det skakar. Växte upp i närheten av kalkbrottet i Limhamn... Har ni varit där och sett det hålet? I alla fall kan jag berätta, att det inte är Sju Små Dvärgar som hackat sig igenom sedimenten. Det sprängdes. Ibland något alldeles förbålt. Minns särskilt en gång, då man kunde blitt' där, om man säger. Då small det nämligen så att den stora målningen ovanför radiogramofonen - en ganska rejäl kommod fjärran från dagens MP3 - i biblioteket (TV/vardagsrummet) åkte ner från sin krok och i sin tur välte ner ett bronshuvud med stensockel. Bara en kort stund innan hade jag suttit och tittat på TV precis där den föll. Det blev sprickor i väggen också. Man kom undan med blotta förskräckelsen.......

Nu ska jag träffa Gabbi i Sjöbo - inte för att det ligger närmare epicentrum, utan för att Gabbi fått för sig att det är trevligt att shoppa loss där. Och så är ICA-at där så himla bra!!!! Allt enligt Gabbi. Vi återkommer med rapport.

Simma lugnt så länge!

måndag 15 december 2008

.... slocknar Orion, herden som slumrar......


.... nio da'r kvar till julafton....

Råkallt som vanligt. Har varit på PG Woody i Hörby och beställt material till väggen/skärmen som ska byggas runt min braskasett i tv-hörnan. Levereras förhoppningsvis i morgon och då börjar Peter mura. Det kommer att bli kanonfint!
Nu iväg till viktgrupp hos granne Ylva och jag som inte har gjort ett dyft den här veckan för att gå ner i vikt. Det börjar bli pinsamt.

Alla hälsar!

söndag 14 december 2008

.... över Judaland, natt över Sion borta.........


...... vi tänder vårt tredje ljus i advent.... och det är tio da'r kvar till julafton....

Finns det något som värmer mer än känslan i kroppen när man träffar gamla vänner som man inte sett på länge. Fjorton år eller så. Igår var jag på middag hos väninna med make i Limhamn. Vännerna från förr - en ljuvlig, bullrig Malmöpåg med rötter på Balkan och hans suveräna puma till hustru - med rötter bland Kosters klippor.... Plus urgo'a, något mer försynta, paret L, förutom värdparet och moi.
Sicka skratt, sicka diskussioner - eller kanske snarare simultanmonologer där alla försökte överrösta varandra. I höjd med parfaiten enades vi i alla fall om att det är sossarnas (läs Göran Perssons) fel att det går bra för Sverigedemokraterna. Men till kaffet var vi i gasen igen och kunde inte komma överens med mig om att det är skandal att inte problemfastigheterna i Rosengård har hamnat under tvångsförvaltning. Det hjälps liksom inte att husen inte är tänkta för mångbarnsfamiljer... lägenheterna har hyrts ut utan förbehåll av typ begränsning i antalet boende. Klarar de inte trycket (utandningsluften, enligt någon) från fler än fyra personer så får man väl antingen göra något åt den bristfälliga ventilationen eller fixa fram en större lägenhet. Kan man tycka. Vad gör Hyresgästföreningen? Hälsovårdsmyndigheten? Aja. Så småningom började det väl ändå klippa lite i ögonen på oss och jag visades till gästrummet och övriga gäster begav sig hem till fots och med taxi.

Hemresan idag gick via Smyge och Snårestad.
Det ska bli dejligt att sova i sin egen säng....

Alla hälsar!

lördag 13 december 2008

....tunga fjät runt gård och stuva, kring........


....... elva da'r kvar till julafton......

Idag är det Lucia. Kör försiktigt.

Alla hälsar!

PS Bloggen fick tips av SANDRAVINKEL: www.klimaloftet.no/Asbjorns-Klimakalender - Den vill jag gärna vidarbefordra!

fredag 12 december 2008

... är härlig för stora och små, är .....


.....tolv da'r kvar till julafton......


Snön som föll igår kväll smälter idag. Men det blir i alla fall ljust. Det hjälper mot den värsta vintertröttheten.
Ska glögga till det hos goda vänner i Malmö i kväll. Det hjälper mot allt annat.

Dagens spaning: Förutom småfåglarna: pilfinkar, sparvar, blåmes och talgoxe, kunde bloggen idag spana in en hackspett och en ståtlig fasantupp i snåren utanför köket! Mycket upphetsad blir man ju.

Alla hälsar!

torsdag 11 december 2008

..... blir kort och när snön faller .......


.... tretton d'ar kvar till julafton.......

Rimfrosten har strött puderglitter över minsta nerv i minsta löv. Småfåglarna slåss runt talgbollarna.


Alla hälsar!

onsdag 10 december 2008

.....lyst över världenes oro och strid......


..... fjorton da'r kvar till julafton.....

Har haft morbror Eilard och Birgitta och Annika Svenbro och Lars här på jullunch. Pillesill (matjes med senapsgräddfil och hackat ägg) och dansk flaeskesteg med tillbehör. Frödinges kolatårta till kaffet....... Se'n är man rätt mätt om man säger...... Tv-soffan nästa! Skålar med mig själv i bubbel. Envar sin egen Nobelfest. Tjipp-tjipp!
Ja, så gick denna da'n till detta.


Alla hälsar!

tisdag 9 december 2008

.... i öster på himlen.......


......... femton da'r kvar till julafton......


En råkall skånsk vinterdag. Gunnar Norrman-dis över snår och fält. Brasa i kaminen.


Alla hälsar!

måndag 8 december 2008

.... en stjärna, förunderligt blid......


...... sexton da'r kvar till julafton.....

Måndagmorgon och en osannolik tyngdlag råder just för mitt huvud, just mot mina kuddar. Van hand slängs ut och trycker till snoozen på väckarklockan. Fem tryck senare lyckas jag väl till slut fösa min motvilliga kropp över sängkanten.... Huvudet kvar på kudden, men det kunde inte hjälpas. Jag släpade mig mot köket och den sedvanliga morgonrutinen vid köksdörren. Det är värsta Checkpoint Charlie på mornarna. Katter in och katter ut. Ahhh. Mot kaffet. Medan "lätten" värms i micron slas-hasar jag iväg till brevlådan i morgonrocken. Who cares!!! Dagens rubriker: Tyvärr, om du är cancersjuk i Skåne, så tough shit - Ingen strålbehandling, pengarna är slut. Och alla varslas och ingen köper något och allt reas FÖRE (styrs av dativobjekt) JULHELGEN (dativobjekt). Men räntorna borde i alla fall gå ner. Snart. Hoppas jag. Och bensinen är billigare. Hurra! Suck.

Kanske bättre tvärtom. Varsla tumörerna och köp något fint till cancerpatienterna.....

Dagens projekt: Man for väl icke till IKEA. Jo, det gjorde man. Det skulle handlas julljus. Tog ett varv runt hela anläggningen och undrade i mitt stilla sinne hur jag någonsin kunnat tycka att någonting var nåt att ha.... Ingen köplust. Lessen Anders Borg. Men när jag kom till gosedjuren var det slut med ledan! Har ju begåvats med två små gossar i Stockholm. Förlåt mamma Anna! Det skulle ju bara bli en klapp till dem var, men det var innan jag såg Golden Retriever-gosen. Och fingerdjuren att berätta saga med. (Och hemma står redan inköpta julklappar...)

Sen var man redo för kaka och latte. Och nu kan det sägas! Bloggen är inte blyg!!! För vem satt där i cafét om inte Idol-Loulou! MIN Idol-Loulou. Tjejen med guldstrupen.
- Tjena snäckan! Du ska veta att jag röstade på dej HELA TIDEN, så jag vill allt ha valuta för pengarna! (tänkt som nån slags kamrat-moderlig uppmuntran att inte ge upp karriären) Loulou log snällt... - Jaha, skratt. - Du, flämtar jag ivirig och uppmuntrad, du vet väl att det var nå'n som skrev att du måste komma tillbaka till Malmö?!! Nu var det pojkvännens tur: - Vi flyttade tillbaka i förra veckan! (En gång till: Idol-Loulou har lämnat Burträsk och flyttat hem till Malmö!)
- BRA!!! Give me five, tjejen!!! (se nu denna scen för ditt inre öga... Christina från Östraby gör high five med Loulou från Burträsk/Malmö)
Som sagt. Bloggen är inte blyg. Av sig. Men inte dum för det. Jag berättade inte för Idol-Loulou (nu nästan kompis, typ) att jag röstade som en galning på Kevin och .... shit, vad heter hon nu igen... ja, i alla fall, så röstade jag på henne också.... i fredags, då. Och det blev som jag ville.
Himla nöjd med min tur till IKEA.

I morgon ställer jag väckarklockan på ytterligare -15 min. Det ska bli spännande.
Alla hälsar!

söndag 7 december 2008

Nu tändas........


..... två ljus i advent...... och det är sjutton da'r kvar till julafton.

Det blev en härlig middag igår. Le Grand Chef kom och stökade till det i köket, men passade samtidigt på att trolla fram de härligaste rätter. Det är bara så att vissa saker måste delas för att bli meningsfulla. En god målitd tex. Helt meningslös när man sitter där själv, medan delad måltid liksom blir dubbelt så god. Det är planering och förberedelser och småprat om kryddning och vilken sorts sås.... (snacka om dagens I-landsproblem) och kanske ett glas vin medan maten lagas. Allt detta och de ömsesidiga berömmen för olika detaljer ackompanjerat av belåtna smackanden. ("Upp, min tunga att lovsjunga")
Sedan satt vi som två "bugastinna" husmöss i varsin hörna framför teven och konstaterade att det bara var skitprogram. Jagmenar, vad är det frågan om? Håller de på att ladda inför julhelgen, eller? Hittade till slut nån rulle med Robert de Niro som kvalitetsgarant, men orkade inte se den till slut.

Alla hälsar!

lördag 6 december 2008

....tip, tip, tapp.....



....arton da'r kvar till julafton.....



Det firar vi (le chef och lilla moi) med löjromstoast,ankbröst med dansk rödkål och (belgisk?) Brysselkål....och under skrivandet beslutas nu att det blir calvadosspetsad sås. Och till detta IKEAs rösti (!!!!!!).... Efterrätt. Det blir en tarte de pomme med vaniljsås.... Till varmrätten serveras en vältempererad rioja crianza. Synd att ni inte kan komma! Fast om ni rappar på och sätter er i bilen i detta nu, så hinner ni! (OSA lördag 6 december kl 17.30) Först till kvarn!

Alla hälsar!

fredag 5 december 2008

....trippa fram på tårna.....


....... nitton da'r kvar till julafton!.......
Vaknade till en knallgrön gräs-(moss)matta. Allt det fina vita hade regnat bort under natten. Småkisarna passar på att leka kurra-gömma i snåren. Morfar Moses passar på att stjäla allt ätbart på diskbänken, vilket inkluderar kokta morötter!!!! I snåren smyger även den misstänkte barnafadern... grannens svarta Måns.

Det är fredag. Allt är frid.

Alla hälsar!

PS Kolla syskonen Miró "Ying" Månsson och Miranda "Yang" Månsdotter!

torsdag 4 december 2008

...lyssna, speja.......


.......tjuge da'r kvar till julafton!......


Snön la sig så vit, fluffig och försonande över allt. Men se, de' töar, men se, de' töar, allting blött, blött, blött.

Hönsen går i fyrskift och envisas med att värpa ett ägg om dan.

Alla hälsar!

onsdag 3 december 2008

...Se då smyga tomtar ut ur vrårna.....


Tju'en da'r kvar till julafton....




Och jag kan berätta att jag fått jobb!!!! I mitten på januari börjar jag ett ettårigt vik. Mycket lättad.

Alla hälsar!

tisdag 2 december 2008

...tippe-tippe-tip-tap.....


...........tju'två da'r kvar till julafton............







Grått och blött och man tänder ljus och brasa och sover mycket och gillar läget.




Alla hälsar!